A testmozgás hosszú távú előnyei 2-es típusu cukorbetegségben (T2DM)

A 2-es típusú diabéteszben  jelentkező számos egészségügyi probléma középpontjában az inzulinrezisztencia áll, amely központi szerepet játszik a glükóz anyagcsere zavarainak kialakulásában. A T2DM-ben szenvedők gyakran küzdenek az abnormális inzulinelválasztással, a máj- és perifériás inzulinrezisztenciával, az elhízással, diszlipidémiával (magas vérzsírszint)

 A mozgásszegény életmód csak tetézi  az inzulinrezisztencia kialakulást.  

Ezért a cukorbetegség kezelése nemcsak a vércukorszint szabályozását foglalja magában, hanem az életmód megváltoztatásával a halálozási kockázat csökkentését is.

Az önmenedzsment készségeken túl a T2DM kezelés ezért komplex.  

  • a táplálkozási változtatások
  • testsúlycsökkentés
  • kardiovaszkuláris kockázatkezelés
  • rendszeres fizikai aktivitás

Diabetes Prevention Program (2005) eredményei alapján, már a szerény életmódbeli változtatások (például étrendi változtatások és a fizikai aktivitás növelése) 5–7%-os testsúlycsökkenés mellett 58%-kal csökkentette a T2DM kialakulásának kockázatát azoknál is, akiknél már jelen volt a károsodott glükóztolerancia. 

A rendszeres testmozgás kedvező hatásait kimutathatók. Megállapítható, hogy minél több fizikai aktivitást végeznek a T2DM-mel élők hetente, annál alacsonyabb az inzulinszint és annál nagyobb az inzulinérzékenység, vagy annál alacsonyabb az inzulinrezisztencia.

 Az egészségügyi előnyök maximalizálása érdekében az egyén állapotához igazított  rendszeres aerob és ellenállásos edzést kombinálni kell az egyénre szabott táplálkozási terápiával.

forrás: American Council On exercise: Medical exercise specialist MANUAL

Az állapotodnak megfelelő fizikai aktivitás megtervezésében, levezetésben szakszerű segítséget tudok számodra nyújtani.

Az alábbi táblázat jól szemlélteti hogy a rendszeres fizikai aktivitás hatására milyen pozitív változások következnek be.

Scroll to Top