EGÉSZSÉGES ÉTEL ÖTLETEK

Mit főzzek?

A mai rohanó életmód mellett gyakran kevés figyelmet szentelünk az étkezésnek. Gyors megoldásként gyakran választunk könnyen elérhető, feldolgozott készételeket. Pedig egészségünk megőrzése érdekében elengedhetetlen lenne, hogy gondosan válogatott alapanyagokból, saját kezűleg elkészített ételeket fogyasszunk.

Sokan mondják, hogy nincs idejük vagy kifogytak az ötletekből – épp ez motivált arra, hogy megosszam saját receptjeimet és változatos, egészséges ételötleteket. Számomra az egészséges táplálkozás nem a szélsőséges diétákról szól: nem cukor- vagy zsírmentes, keto vagy paleo ételekre. építek, hanem arra, hogy az alapvető természetes energiaforrásokat ne zárjam ki.

Az ételeim 90%-ban jó minőségű, általam kedvelt alapanyagokból készülnek, amelyek megfelelnek az egészséges táplálkozási irányelveknek. Étrendemben nagy szerepet kap a hal, csirke, sok zöldség, fehérje, rostok, valamint épp annyi szénhidrát, amennyi számomra megfelelő.

A kiegyensúlyozottság jegyében pedig néha még egy kis nassolnivaló is belefér

Elveim

  • sok szín a tányéromon
  • napi 3 főétkezés
  • az alapanyagokat gondosan megválogatom
  • kerülöm a feldolgozott élelmiszereket, készételeket
  • általában saját magam által főzött ételekkel táplálom a testem
  • megvárom azt, hogy korduljon meg a gyomrom, de  
  • soha nincs olyan,  hogy egész nap nem eszem, és este nekiesek a hűtőnek
  • ha kell dobozolok : nyers szeletelt répa, uborka,  alma, magok és  korpovit a mentőcsomagom , és a  két étkezés között is ilyesmiket fogyasztok
  • megfigyelem mitől  vagyok energikus, mi azt mi elszívja az energiámat, vagy  esetleg puffaszt
  • nem ostorozom magam, ha időnként megeszek  egy szelet tortát,  élvezettel fogyasztom el,  másnap viszont  visszafogom magam és lesportolom …
  • naponta mérem a testsúlyom
  • este legkésőbb 7- kor vacsorázom, másnap reggel 8 kor reggeli, addig  semmi max. egy kv felkeléskor, és természetesen víz 
  • az egészséges testsúly megtartásához alacsonyabb kalóriatartalmú és magas tápanyagtartalmú ételekre van szükségem,  ezekkel minden étkezéskor jól is lakom
  • kontroll, testtudat, önuralom, az ételeket élvezettel készítem, tálalom, és  fogyasztom
  •  + naponta tornázom, vagy és gyalogolok

Látogass el Facebook oldalamra , ahol rendszeresen új, színes finomságot posztolok….:-)

Amennyiben valamilyen anyagcsere problémád (pajzsmirigy, cukorbetegség, vagy egyéb belgyógyászati betegséged van, mindenképpen fordulj dietetikushoz egyénre szabott táplálkozási tanácsadás, vagy étrend összeállításához.

SÓS FINOMSÁGOK 

Harcsapaprikás, reszelt sajtos túrógombóccal

Az afrikai harcsából a szokásos módon pörköltet készítettem,  de a sztenderd szalonnás túrós csusza helyett, sós túrógombóc köretet kínáltam hozzá.

Túrógombóc elkészítése: fél kg túrót 2 egész tojással, 1-2 evőkanál darával, sóval , 1 gerezd fokhagymával villával összenyomkodok és lobogó sós vízben apró kis gombócokban kifőzöm. Amikor felszökkentek a víz tetejére, akkor szűrőkanállal egy tálra szedem őket, még forrón megszórom kevés reszelt sajttal.

Előnye: Sokkal kevesebb szénhidrátot, kevesebb zsírt, tartalmaz mint a tésztás verzió, viszont annál  több értékes fehérjében gazdag  isteni finom étel. 🙂

Lazacos- spenótos rizottó

2 maréknyi fehér vagy barna rizst hagymával megfőzök, majd   1 csomag  darabos mirelit   parajt vagy friss spenótot szintén megfőzök sós- fokhagymás vízben, majd  leszűröm és visszateszem a gázra. Hozzákeverek 1 tejszínkrémsajtot, és 1 főzőtejszínt. Kissé összerotyogtatom őket 1-2 perc. Mialatt főtt a rizs, a lazacot vajon, kis vízzel,  kevés halfűszerrel megsütöm.  Amikor kész , apró kis csíkokra, vagy kockákra vágom a lazacot  és a tejszínes spenótos rizshez lazán hozzákeverem. Készíthető másfajta halból is. Tetejére még kerülhet reszelt sajt is 🙂  Mennyei étel, mely tökéletes arányban tartalmazza a legfontosabb tápanyagokat.  🙂

Rakott zöldséges hal sajtmártással

Veszünk valamilyen halfilét, amilyet szeretünk, lényeg, hogy ne legyen szálkás,( én afrikai harcsából csináltam LIDL) és jól megfokhagymázzuk, ízlés szerint besózzuk. Vajon megpároljuk, sütjük. Amíg sül, a hal, addig bármilyen zöldségmixet amit kapni lehet, esetleg még kiegészítve spenóttal kukoricával, sós vízben megfőzünk. Ha minden kész, megcsináljuk a tejszínes sajtmártást. A sajtmártást besamell alappal készítem, és ebbe  még forrón teszem bele a megreszelt sajtot, hogy szépen olvadjon bele, elegyedjen el az öntettel. Veszek egy nagy jénai tálat. Aljára először a megfőtt zöldségmixből teszek, azt megszórom reszelt sajttal, majd következnek a kis megsült halsteakek, amelyet nyakon öntök sajtmártással, ezután újra zöldségmix, reszelt sajt, hal majd sajtmártás, tetejére már csak kevés reszelt sajt.  Nah, ez már így  is nagyon jól néz ki, és gyakorlatilag ehető lenne, de azért még betolom a sütőbe, hogy jól összeérjenek az ízek, és ráolvadjon a sajt. Nem mondom hogy a legdiétásabb a sok sajt és a tejszín miatt, de szerintem egy hétvégi jól megérdemelt ebédhez simán megengedhető. 🙂 Megjegyzés: mennyiségeket direkt nem írok, mert annyira egyedi, hogy ki hogyan szereti, én sok sajttal és sok zöldséggel ! 🙂

Tojás saláta

4-5 db tojást keményre főzök, mialatt megfő, elkészítem az öntetét. 1 evőkanál majonézt, és legalább fél literes, (szerintem ehhez finomabb a  nem túl savanyú) joghurtot összekeverek, ízesítem zöldhagymával, petrezselyemmel. 2 maréknyi jégsalátalevelet apróra vágok, és az öntethez keverem. Amikor kész a tojás, lereszelem   almareszelőn, így a tojás íze jobban elegyedik az öntettel, majd amikor kicsit kihűl, sózóm, enyhén megborsozom, és a salátás öntethez keverem.

A képen látható kis tálkában levő mennyiség  4 tojással készült. . Kíváló vacsora ötlet , nah persze kb. ennek a felét szabad csak egyszerre megenni, 4-5 db korpovit keksszel, esteleg 1 szelet teljes kiőrlésű kenyérrel  tökéletesen laktat. (engem)

Tonhalkrém vacsorára, reggelire

Rio Mare típusú olajos tonhalkonzervből készítem, de természetesen lehet olaj nélküli verzióból is. Első lépésként  leöntöm  az olajat a tonhalról, majd villával összenyomkodom. Ízesítem fokhagymával, zöldhagymával kevés sóval, tejföllel, vagy tejszínkrémsajttal, sok petrezselyemmel. Az egészet botmixerrel  pár másodperc  alatt összepépesítem. Pirított teljes kiőrlésű kenyérrel, korpovit keksszel némi zöldséggel tálalom.  Érdemes több 3-4 tonhalkonzervből készíteni mert hűtőben jó pár napig eláll.

Reggelire: sok magvas kenyérrel

Teljes kiőrlésű croissant avokadókrémmel, lazaccal, magvakkal

Joghurtos fokhagymás, cékla-répa saláta

Csirkemájas-zöldséges bulgur

A csirkemájat kis olajon, vöröshagymával megpárolom, ízesítem borssal , fokhagymával, majorannával. A bulgurt  és az ízlés szerint kiválasztott  zöldséget megfőzöm külön.  Mikor kész van minden,  összekeverem egy nagy tálba.  🙂

EXTRA: reszelt sajttal is megszórhatod tálaláskor. 🙂

A bulgur nagyon értékes tulajdonképpen török rizs, íze is hasonló kicsit a sima rizshez, de szerintem sokkal pergősebb nem olyan száraz. Rosttartalma magasabb és az alacsony glikémiás indexe miatt rendkívül egészséges köret.

Csirkés zöldséges bulgur

Rántott halfilé parmezános spenótos bulgurral

A halfilét megsózom, vagy enyhén ízlés szerint fűszerezem. Tojásba és zsemlemorzsába forgatom. Olajba kisütöm. Bulgurt megfőzöm és 1  csomag fagyasztott sepnótot (lehet friss is) felolvasztok hozzákeverem a kész bulgurhoz. Tálaláskor meghintem kevés parmezánnal.

Tonhalfilé fokhagymás sült répával

A tonhalfilét ízlés szerint fűszerezem , só , bors, esetleg fokhagyma, végén petrezselyemzöld, és kevés vajon serpenyőben megpárolom, sütöm. A sárgarépát meghámozom hosszában felvágom és olívaolajjal kikent süőlemezre fektetem, rádobok pár fokhagymagerezdet is 🙂 Mindkettő kb ugyanannyi idő alatt (kb 20 perc) perc megsül. teljesebb értékű, ha kevés rizst is kínálunk hozzá, már aki szereti és igyényli. 🙂

Spenóttal- sajttal töltött csirkemell, almás joghurtos kukoricasalátával

Csirkemellet vékonyra kiklopfolom, fűszerezem , só, bors fokhagyma, bazsalikom, rozmaring (csak óvatosan mindenből). Vékony sajtszeletekkel kirakom, majd előzőleg megfőzött parajt pépesre főzök kissé ízesítem só, fokhagyma, majd feltekerem a csirkét mint egy bejglit. Lehet szalonnával is körbetekerni  a roládokat . Tűzálló tálra rakom szorosan és kb 40 perc alatt készre sütöm. Közben elkészítem a kukorica salátát. Boundelle kukoricát használok hozzá, nagyon kevés majonézt  joghurttal elkeverek, és a kukoricát apróra vágott almát és salátalevelet is belekeverek az öntetbe.  Lehet hozzá rizst is készíteni, de  annyira tápláló önmagában a csirke rolád és a kukorica hogy valójában nincs rá nagy szükség. 🙂

Brokkoli krémleves

Gondolom sokak által ismert ez a mennyei és egészséges leves. Sokféleképpen lehet készíteni , én most az  alábbiak szerint jártam el : Mirelit brokkoli (1 zacskó) megfőztem sós vízben szűken, majd amikor puha lett,  bot mixerrel pépesítettem. Botmixelés közben 1 tejszínkrémsajtot és kb 1 dl tejszínt tettem bele. Majd visszatettem a tűzre, ott ízesítettem fehér borssal kevés szerecsendióval és még annyi tejet tettem hozzá amennyitől épp jó krémes lesz. Tejszín is ok bele, de most a krémsajt miatt már  nem akartam fokozni  az amúgy egészsége étel zsír tartalmát  🙂 (pedig lehetne) Szerintem isteni így is, úgy is. 🙂

Mandulás- sajtos kéregben sült lazacfilé parajjal bébi répával

Befűszerezem kissé a lazacfilét. Só, bors. Kicsit állni hagyom, addig megfözöm a parajt, (nem püré)  ízesítem sóval, fokhagymával. Megfőzöm a bébi répát is. Ledarálom a  mandulát és kevés reszelt sajtot, felverek  egy tojást, és belekeverem   a mandulát és a sajtot. A lazacot kissé elősütöm, majd mikor félig kész, beleforgatom a sajtos-mandulás  \”panírba\”. Újra visszateszem a serpenyőbe és kb 10 perc alatt készre sütöm. A  spenótot tetszés szerint tálalom , én  kis gombócokat formáltam belőle , és úgy fektettem az előzőleg elkészített bébi répa  \”ágyra\”

Kicsit macerásabb elkészíteni , mint ha simán megsütném a lazacot, de annál finomabb.  Érdemes kipróbálni. 🙂

Joghurtos fokhagymás parajsaláta tojással

Egész parajlevelet főzök meg,  fél- 1 kg körül sós vízben, majd jól lecsepegtetjük. Közben megfőzöm a  tojásokat is Amíg főnek, addig összekeverem a joghurtot a fokhagymával, fél tejszínkrémsajtot is keverhetek bele, megbolondítja 🙂 Amikor kihűlt a spenót, még kicsit apróbbra vágom , majd összekeverem a joghurttal, majd a főtt tojásokat felszeletelem, szépen körberakom a tálat, és jöhet a  díszítés, melynek csak a kreativitás szabhat határt.

Gombás csirkepaprikás reform galuskával (túrós)

Szokásos módon pörköltalapot készítek. Csirkemell vagy csirkecombfilét felkockázom, és a gombával együtt felteszem . Közben ízesítem  mint egy pörköltet.( paprika, paradicsom, fokhagyma, só stb.) Mikor már majdnem kész, 1 kis pohár tejfölt habarok bele. Mialatt megfő, elkészítem a túrós galuskát, melyhez 8-10 dkg lisztet 2 egész tojással, és 20 dkg túróval összekeverek, annyit tejet öntök hozzá, hogy galuska sűrűségű masszát kapjak. Ezt a szokásos módon forró lobogó sós vízben nokedli szaggatón kiszaggatom , pár perc alatt készre főző, leszűröm. Tálaláskor lehet adni hozzá uborkasalátát vagy egyéb savanyúságot , salátát.

Ennek az ételnek a különlegessége  reform nokedli, mely a túró és a tej miatt  sokkal értékesebb tápértékben gazdagabb, nemcsak üres kalóriákat tartalmaz , mint egy hagyományos  készítésű galuska. Bátran használhatjuk  más szaftos ételek köreteként is . Überbrutál finomság ez így.

Rakott zöldbab pulykahúsból

A szokásos módon darált húsból pörköltet(bármilyen hús ok) készítünk. Vagy pörköltet készítünk és utána ledaráljuk. 🙂 Rizst és zöldbabot külön megfőzzük. Ha minden készen van, nagy jénai tálra rakjuk alulra zöldbabot utána rizs majd hús, tetejére és én a rétegek közé is szoktam tenni bőven  tejfölt, reszelt sajtot. Majd sütőbe tolva pirosra megsütjük.  🙂

Előétel: töltött tojás füstölt lazaccal

A töltött tojáshoz a tojásokat keményre főztem, a sárgáját kikapargattam és összekevertem, kevés tejföllel , sóval , apróra vágott petrezselyemzölddel. Majd vissza töltöttem . Gyakorlatilag bárhogyan , bármilyen zöldséggel kiegészítőkkel lehet díszíteni a tálat tetszés szerint. Én zöldhagymát, retket, és cseppnyi majonézt használtam 🙂

Bolognaival töltött padlizsán 

A padlizsánokat megmossuk , félbevágjuk, enyhén besózzuk, és héjával felfele sütőlemezre fektetve sütőpapírra helyezve kb. 30 perc alatt megsütjük. Hagyjuk hűlni. Amíg sül, elkészíjük a csirkemellből (de lett másfajta húsból is) a bolognai ízesítésű tölteléket. A kihűlt padlizsánok belsejét kikapargatjuk és az elkszített csirke bolognai raguval  összekeverjük, majd ezt a pépet visszatöltjük a padlizsánokba. Tetejét megszórjuk fetasajttal, vagy bármilyen egyéb sajttal. Kis koktél paradicsomal  dísztítjük.  Mivel tulajdonképpen ekkor már minden készen van, a sütőbe csak annyi időre tesszük vissza míg a sajt ráolvad . 🙂

Spenótós-lazacos penne

\"\"

Lazacfilét a szokásos módon kevés vajon ízlés szerinti fűszerrel készre sütjük. Tésztát kifőzzük. Parajt, ha lehet egész leveles formában  fokhagymásan megfőzzük, majd ha már jó puha főzőtejszínnel és egy tejszínkrémsajttal jól összekeverem. A spenótos pépet hozzáadom a puha tésztához. A készre sütött lazacot felkockázom, , egy jénai tálra rakom rétegesen a hozzávalókat , tetejére reszelt sajtot teszek , és egy 10 percre sütőbe tolom , amíg a sajt rá nem olvad. 🙂

Fokhagymás pisztrángfilé rukkola mártással, bébi répával

\"\"

A pisztrángfiléket bevagdossuk finoman, és a kis résekbe szeletelt fokhagymát rejtünk. Megízesítjük finoman halfűszerrel. Sütőlemezre egymás mellé helyezzük. Kevés oliva olajjal meglocsoljuk, és megsütjük enyhén pirosra. Amíg sül elkészítjük a rukkola mártást. Két nagy marék rukkolát kevés vízben megfőzünk, ízesítjük só, vagy leveskockával, majd bot mixerrel pépesítjük. Ezután vissza a tűzre és főzőtejszínnel besűrítjük. Körteként bármilyen zöldség esetleg 1-2 szem apró vajas burgonya is illik hozzá. 🙂

Tejszínes -mustáros csirkemell , rizzsel, bébirépás zöldbabbal 

\"\"

A csirkemellet tetszőleges méretűre vágjuk, , és  2 fej vöröshagymával kissé megpörköljük. kevés vizet teszünk alá, ízlés szerint 2-3  evőkanál mustárt, 2-3 szem egész borsot, majoránnát, babérlevelet, és puhára főzzük fedő alatt. Mikor már majdnem kész van 1 dl  sűrű főzőtejszínnel felöntjük. És még 10 percig együtt is főzzük. Közben elkészítjük a rizst(lehet barna is) és a zöldségeket. Fantáziánk szerint tálaljuk. 🙂

Harcsafilé tejszínes-fehérboros mártásban, peterzselymes tört burgonyával, brokkolival

\"\"

Afrikai harcsából készítettem el ezt a mennyei ételt, de bármilyen halfilével  finom. A gyengéden  befűszerezem, majd kevés vajon , szűk vízben 1  egész fej vörös hagymával, 2-3 gerezd fokhagymával, babérlevéllel, és egész borssal félig megpárolom. Mikor már majdnem kész tepsibe helyezem a halszeleteket, és légkeverésen készre sütöm. Addig a párolólében a hagymákat puhára főzöm, majd az egész borsokat leszűröm és  btmixedrel összeturmixozom a megfőtt hagymás, ízesített levet. Ezután vissza  a gázra és hozzáadom a sűrű főzőtejszínt kb. 2dl. Mikor már kellő sűrűségű , félreteszem.  Elkészítem a köretet. A megfőtt burgonyát villával kevés vajjal és tejjel és petrezselyemzölddel jól kikérem.  Brokkolit rózsáira szedem, megfőzöm. Mikor minden készen van, jöhet  a tálalás.

Magkoktélos halas saláta cottage cheese-es öntettel 

\"\"

Bármilyen salátalap megfelelő. Én jégsalit, rukkolát és paradicsomot használtam. Cottage cheese  öntet:  2evőkanál cottage cheese ,  1 joghurt 1 gerezd fokhagyma :-). Ezzel az öntettel jól nyakon  öntjük a salátát. A saláta tetejére ezúttal magvas bundában panírozott(,  igen, jól olvastad panírozott és olajban kisütött) harcsa csíkokat tettem,  de készítheted  csirkemellből pulykából is, vagy ha szereted a belsőséget, akkor akkor akár csirkemájból is. Az arányok és  a mérték  mindig fontosak 🙂

Csirkés, sajtos, rakott padlizsán kukoricás rizzsel

\"\"

A csirkemellet előzőleg fokhagymás tejbe áztatjuk. Kevés vajon 1 vöröshagymával megkérgesítjük, majd felöntjük kevés tejjel , ízesítjük fehér borssal szerecsendióval, sóval és puhára főzzük. Közben tejes besamelmártást készítünk. tojássárgája , kevés liszt, tej, és hozzáöntjük a csirkés raguhoz . Készre főzzük. A padlizsánokat alaposan megmossuk, majd kb 1cm vastag karikákra vágjuk héjastól. Ízesítjük grill fűszerrel vagy sóval borssal, és mindkét oldalukat meglocsoljukolima olajjal, sütőlemezre téve  meggrillezzük. Ezután már csak mindent össze kell rakni. Padlizsán, csirke, padlizsán. Közé és a tetejére reszelt sajt, és paradicsom ízlés szerint. Köretként kellemes hozzá a kukoricás rizs, de elég kiadós önmagában is .

Fehérjebomba hidegtál halakkal-salátával (vacsora)

\"\"

Füstölt makréla, lazac, rák, tonhal, sajt, juhtúró és zöldségek. Csak be kell szerezni őket és elővenni a kreativitásod, elhelyezni  a hozzávalókat egy szép tálon , úgy érzésre 🙂 A pohár borocska is belefér 🙂

Parajos, garnélás omlett 

\"\"

1  csomag fagyasztott vagy friss parajlevelet megfőzök fokhagymás- sós szűk vízben, hagyom kihűlni majd éles késsel apróra vágom.Közben a garnélarákot is elkészítem, kevés fokhagymás vajon vízzel megfőzöm, pirítom, sózom. 4 -5 tojást felverek alaposan, majd hozzáteszem a parajlevelet, és  gyenge lángon szokásos módon omlettet készítek belőle. Amíg sül az omlett tetejére rádobom a garnélarákot is, és hagyom együtt megdermedni. Nem fordítottam meg az omlettet, az alja szép parisra sül,  a közepe szépen  összeáll…Nagyon finom és kiadós. 1 Magvas péksüteménnyel kiegészítve megvan mellé a pont elég szén hidrátbeviteled is. Így teljes értékű étel, akár ebédre  is kitűnő.

Pisztrángfilé tejszínes gombamártásban

\"\"

A pisztrángfilét kevés vajon fél fej vöröshagymával, babérlevéllel, halfűszerrel, borssal megpárolom. Ezalatt a gombát megpucolom meghámozom felszeletelem, és vajon sóval borssal megpárolom. Amikor kész a pisztráng, főzőlevébe beleteszem a párolt gomba 2/3 át, felöntöm kb. 2dl  főzőtejszínnel és bot mixerrel pépesítem. Majd visszateszem tűzre és még összefőzöm kis szerecsendiót , kevés tejszínkrémsajtot, petrezselymet vágok bele. Rizst főzök és tetszőleges módon szervírozom. A gombamártás tetejére a megmaradt 1/3 gombát rádobom.  Természetesen lehet a rizs mellé kínálni  kiegészítéséként bármilyen más párolt zöldséget pl.brokkolit vagy bébi répát is. Nagyon laktató és isteni finom , ha szereted a ,halat gombát ezt ne hagyd ki!

Fokhagymás garnélás parajos rizottó

\"\"

A garnélát kis oliván  fokhagymával sóval, kevés borssal megpárolom, Ezalatt a rizs és  a paraj is megfő. Összekeverem őket, és már csúszhat is le. Aki szereti, tehet rá reszelt sajtot.

Tejszínes parajos burgonya    

(egytálételként, vagy lazaccal , csirkével)

\"\"

A burgonyát meghámozom és megmosom, majd 3-4 mm-es karikákra vágom. fél kg krumplihoz kb 2,5 dl tejszínt felteszek a tűzre beledobok 2-3 gerezd fokhagymát, sót, borsot, szerecsendiót, rozmaringot, és ebben főzöm meg a burgonya szeleteket. Ha nagyon besűrűsödne a  tejszín egy kis tejjel higíthatom. Közben a 450 g bébi spenótot sós vízben megfőzöm kicsit.  Mikor félig puha  a krumpli egyszerűen összekeverem a parajjal és beteszem a sütőbe. Amíg megsülnek addig elkészítem hozzá a lazacot vagy bármi más husit. Ha önálló ételként fogyasztod, lehet bele reszelt sajtot, ill. a tejszínbe krémsajtot  is tenni .

Rendkívül laktató és minden tápanyagot kellő mennyiségben  tartalmazó,  isteni 🙂

Parajos- lazacos torta

\"\"

A hozzávalókat, rizst, parajlevelet megfőzöm, lazacot megsütöm fűszerezem. Egy kisebb kapcsos tortaforma aljára simítom a rizst, következik egy a parajréteg, melyet előzőleg sózok enyhén fokhagymázok, nyakon öntöm egy nagy tejföllel, melyet  zúzott fokhagymával sáfránnyal keverek ki , és a legvégén kerül sor a csíkokra vágott olívaolajon megsütött lazacra. Mindezt megbolondítom reszelt cheddar sajttal a tetején. Mehet is be a sütőbe alsó- felső sütés 180 fok , kb. 25 perc hiszen minden puha benne. Még mielőtt teljesen megsülne, tetejét leforrázott brokkolirózsákkal díszítem, és még utána kb 8 percre vissza teszem a sütőbe. Ez a mennyiség kb 4  közepes étvágyú személyre elegendő.

Nagyon- nagyon finom   🙂

Sült pisztráng zöldségekkel

\"\"

Egész pisztrángot vásárolok, LIDL áruház.

Fűszerezem zúzott fokhagyma, só, bors, petrezselyem.Sütőbe tolom kb 45 percen át először alufóliával lefedve, kevés vizet olívaolajat aláöntve, majd ha puha légkeverésre állítom és kicsit megpirítom. Saláta ízlés szerint bármi lehet 🙂

TÍZPERCES: Zöldborsós-tonhalas kusz-kusz

\"\"

Ez a recept tényleg 10 perc.  🙂

Mindent csak megfőztem. A tonhal Rio Mare konzervből van.

Rendkívül értékes tápanyagokban,  egészséges szénhidrátban  gazdag  étel.  És még nagyon finom is, hiszen úgy fűszerezed ahogyan csak szeretnéd…Ha nem vagy halas, lehet csirkével vagy akár grill zöldségekkel, részlet sajttal komplettálni. 🙂

Surimis zöldbabos gabonamix

\"\"

Hajdina, köles bulgur, és a zöldbab sima sós vízben megfőzve van benne. A surimi rákocska  olajos ALDIS. Mindent csak összedobok. Isteni. 10 percnél nem több az elkészítés.

Spenótos-sajtos túrótorta (liszt és cukor nélkül)

50 dkg tehéntúrót 5 tojássárgájával, sóval, fokhagymával, kevés szerecsendióval, fehér borssal, 10 dkg mascarponéval 3 evőkanál tejföllel, 1 doboz krémsajttal kikeverek. Ezalatt 1 kg aprított parajlevelet megpárolok, ízesítem sóval, fokhagymával , 10 dkg mascarponéval, és 10-15 dkg reszelt sajttal jól kikeverem, hagyom kihűlni. Felverem a tojások habját, kb fele-fele arányban lazán hozzákeverem a a parajos krémhez és a túrókrémhez. Kapcsos tortaforma alját vékonyan kikenem vajjal, enyhén meghintem zsemlemorzsával, és alulra először a tortás habos krémből teszek, majd jöhet egy réteg spenótkrém, majd újra túró. Attól függően mekkora a tortaforma és mennyi a hozzávaló, lesz 3 vagy több réteg is akár. Tetejére szórok kevés reszelt sajtot. Lefedem alufóliával, hogy ne égjen meg a sajt, és légkeveréses sütőbe tolom kb 170 fokon legalább 1 órán át sütöm. Akkor van kész, amikor úgy látom, hogy kész van. Türelmesnek kell lenni, hogy összeálljon, ugyanis nincs benne semmi ami sűrítő anyag, se liszt, se dara, de morzsa…:-) Amikor már nem ragad rá a késre semmi, és lágy- puha a torta , akkor van kész.

Hagyjuk kihűlni kicsit, közben 5-8 dkg reszelt sajtot 1 evőkanál krémsajttal kikeverek hogy golyókat tudjak belőle gyúrni. Előzőleg megpirított magvakba forgatom a sajtgolyókat, és azzal díszítek.

Igényel egy kis rutint és magabiztosságot a sütésben – főzésben ez az isteni , egészséges “torta“ Kicsit ki kell hűlnie fogyasztás előtt , langyosan vagy inkább hidegen együk.

\"\"

SUPER FOOD 🙂

Alapanyagok:

Húshoz: csirke mell, magkoktél, tojás,  sajt, olívaolaj.  Sütőben sütve .

Köret: bulgur, sárgarépa, zöldborsó, avokádó, ruccola

Jó zsírok, lassú felszívódású szénhidrát, rost, fehérje.

Mi kell még?

ÉDES FINOMSÁGOK

Epres túrókrém kehely

\"\"

Rendkívül gyorsan elkészíthető isteni egészséges édesség. Fél kg túrót jól összenyomkodok villával, és kevés natúr görög joghurttal kikeverem, csak hogy a rögök kicsit pépesebbé váljanak. Ízesítem 1 cs. vaníliás cukorral , plussz vagy édesítőszer,  vagy még cukor ízlés szerint, illetve reszelt citromhájjal, esteleg kevés citromlé is mehet bele  1-2 dl tejszínt (túró és a készítendő mennyiség függvényben) felverek. Ha már jó kemény összekeverem a túróval, kelyhekbe töltöm, és már csak a dekoráció marad hátra. Itt a fantázia ne ismerjen határokat 🙂

Muffin formában sült túrókrém erdei gyümölccsel

\"\"

Fél kg túróból 3 egész tojásból , túró szárazságához mérten fél vagy egy nagy tejfölből , édesítőszerrel ízesítve, reszelt citromhájjal készült. Minden össze kell jól keverni, muffinformába önteni 170 fokon kb 30 perc alatt késre sütni.  Isteni, tényleg \”könnyű és finom\” 🙂

Csokis túrókrémtorta    ( FIGYELEM: Nem mindenmentes, ellenkezőleg benne van minden földi jó. Az egészséges ,  fenntartható  táplálkozás erről sis szól, no persze nem naponta.   🙂                                                                                                                                                                                                                     

\"\"

Tésztához:

4 tojássárgáját 4 kanál cukorral, habosra keverek, majd 4 kanál sütőporos liszthez hozzáadok 4 kanál kakaót, ha szükséges, kevés tejet, és a   tojások fehérjét habbá verve hozzáadom. A tésztát tortaformába megsütöm, kb. 15 perc alatt kész légkeveréssel, 180 fokon. De tűpróba.

Krém: 3/4 kg túró, 1 evőkanál tejföl, cukor vaníliás cukor citromhéj reszelve , 4 dl tejszín habbá verve habfixálóval . A habot és  túrókrémet lazán összekeverem, majd  a kihűlt tésztára simítom  a tortaformában. Tetejére márványszerűen csorgatott olvasztott csokit varázsolok, 1 éjszakaára hűtőbe  teszem. Másnap kevés piros gyümölccsel díszítem. ISTENI 🙂

Facebook oldalamon további színes finomságok között mazsolázhatsz 🙂

https://www.facebook.com/profile.php?id=61555206287592

       

Scroll to Top