Az edzés fontossága inzulinrezisztencia esetén

Miért mozogjunk?

A fizikai aktivitás jótékony hatása (testsúlyvesztés) nemcsak úgy általában, a külső megjelenés miatt válik egyre fontosabbá.
Napjaink életmódbetegségei közül az egyik leggyakrabban előforduló problémakör az inzulinrezisztencia, mely a  2- es típusú cukorbetegség előszobája.

A cukorbetegség azért alattomos, mert nehezen felismerhető, évek alatt alakul ki, és a korai,, apró ártalmatlannak tűnő és sok egyéb kórállapotra jellemző tünetei (izzadás, fejfájás, szédülés, heves édesség iránti vágy, ingerlékenység stb) figyelmen kívül hagyása esetén hosszú távon súlyos szövődményei is lehetnek.

Miért és hogyan érdemes fizikai aktivitást végezni akár megelőzésként, illetve kialakult betegség esetén is?

Az inzulin szerepe alapvetően a cukor bejuttatása a véráramból a sejtekbe. Ha az inzulinszintünk sokáig magas (sok egyszerű szénhidrátbevitel, mozgásszegény életmód miatt ), a sejtjeink idővel érzéketlenné válnak annak hatásával szemben.  Mivel a glükóz nem képes bejutni a sejtekbe, a véráramban marad, ezáltal emelkedik a vércukorszint.

Az étkezés során bevitt tápanyag felhasználásért kb. 70-80%-ban a vázizmaink felelősek. Az  izmaink   a testtömegünk kb. 30%-át teszik ki.

Az izmaink  terhelés (edzés) hatására inzulin nélkül is képesek felvenni a vérből a glükózt, ezáltal áthidalva az inzulinrezisztencia okozta problémákat.

Tehát ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy  a rendszeres mozgás hatására csökken a vércukor- és inzulinszint, nő az inzulinérzékenység, csökken a testsúly, emelkedik a fehérjeszintézis az izmokban , nő az izomtömeg (ami tovább fokozza a cukorfelhasználást)

Mozgás ráadásul étvágycsökkentő hatással is bír átmenetileg.

A mérséklet intenzív fizikai aktivitás javítja a lipidprofilt, ( vérzsír értékeket), csökkenti a súlyos kardiovaszkuláris szövödményeket.

Milyen mozgás javasolt?

  • Fontos az egyénre szabott, az edzettségi állapotnak, anyagcsere paramétereknek megfelelő edzésmunka.
  • A  kardiotréning, és az izomerősítő edzés hatása tudományosan bizonyított, a legjobb eredményeket pedig a kettő kombinációjával lehet elérni.
  • Heti 150-300 perc mérséklet intenzitású rendszeresen végzett testmozgás javasolt,(WHO)  de ez egyéni szinten változó, attól függően milyen kondícionális állapotban van a kliens  illetve  vannak e egyéb társbetegségei.
  • Fontos megtalálni azt a fizikai aktivitási formát, amit szívesen végez  a kliens.

Az edzéseken túl általában életmódváltás szükséges, amelynek másik sarkalatos része a megfelelő táplálkozási rutin kialakítása, itt elsődleges szempont egészséges étkezési minták hangsúlyozása.

Scroll to Top