Biztonságos edzés magas vérnyomással

Gyakran felmerülő kérdés: Magas vérnyomással edzhetek e?

Mindenek előtt nagyon fontos, hogy ha magas a vérnyomásod, (140/90 fölé emelkedik rendszeresen) fordulj orvoshoz!

Minden esetben  orvosi kompetencia eldönteni hogy igényel e gyógyszeres kezelést az emelkedés mértéke, vagy pedig elegendő e a rendszeres, pulzuskontrollált fizikai aktivitás, vagy/ és  komplex életmódváltás megkezdése.

Azt alapvető  megérteni,  hogy a folyamatos (minimum 3 hónapon át tartó,  heti 3- szori ) testmozgás a gyógyszeres kezelésnek is értékes kiegészítője, hiszen felmérések bizonyítják hogy a megfelelően megválasztott intenzitású, tartósan végzett fizikai aktivitás mind a szisztolés, mint a diasztolés értéket csökkenteni képes. 

Hangsúly  a megfelelően megválasztott intenzitáson van!

FONTOS!

  • Magas vérnyomással rendelkezel, ne fogj bele önállóan edzésbe, mert ilyenkor  terhelhetőség mértéke csökken, illetve a pulzusszám növekedés fokozottabb.
  • Tilos  megkezdeni a fizikai terhelést ha a vérnyomás felső értéke 170, és a nyugalmi pulzus 90 fölé megy.
  • A fizikai aktivitás hatásai függnek a terhelés típusától, intenzitásától, gyakoriságától, és természetesen az egyéni kondícionális képességektől, életkortól stb. 
  • Nincs specifikusan magas vérnyomás edzés.
  • A 220-életkor maximális pulzus érték (amelyen nem  szabad edzeni még  egészséges embernek sem)  csak egy megközelítő irányszám, és adaptálni kell   az egyéni terhelhetőség mértékéhez. 
  • A magas vérnyomásben szenvedőknél a max. pulzus ennél alcsonyabb kb. 220-életkor X 0,7, és ehhez kell igazítani az edzésterhelés százalékát.
  • Fontos a pulzus és  vérnyomás megnyugvási ideje, terheléskor természetesen megugrik mindkettő, de terhelést követően 2-3 percen belül vissza kell állni  a terhelés előtti értékre. 
  • Edzés hatására a felső érték 20-30 hgmm/el, az alsó 20 hgmm/el emelkedhet. Ha ezt meghaladja az emelkedés mértéke, az edzést fel kell függeszteni.
  • Szintén intő jel, ha  a terhelést követően a szisztolés felső érték terhelés előtti érték alá csökken, ez betegségre utalhat, orvoshoz kell fordulni.
  • Alapvetően inkább közepes intenzitású (ez mindenkinél mást jelent) aerob állóképességi edzés javasolt magas  vérnyomásban szenvedőknél, mint erőedzés. Természetesen az erőedzésnek is van rengeteg jótékony hatása, és van akinél a kettő megfelelő arányú kombinációja lesz a legjobb megoldás. 
  • Kerülendőek  a nagy súlyok emelése és préseléssel járó gyakorlatok !

Jónéhány szempont van még (általában társulnak egyéb betegségek is ) amelyet  figyelembe kell venni a , magas vérnyomásban szenvedőknél az edzés program összeállításához,  illetve egyéb életmódtényezők apró kis változtatásával ( táplálkozási szokások, sóbevitel csökkentése  dohányzás,  alkohol elhagyása, stresszkezelés, kielégítő alvásminőség ) sokkal hatékonyabban érünk célt.  

Általában egy komplex, többlépcsős kezelési tervet kell összeállítani, mely több szakember együttes bevonásával érhető el. (orvos, dietetikus, MES tréner vagy az életmódbetegségek kezelésében jártas mozgásterapeuta, sok esetben pszichológus, vagy alvásszakértő)

A fizikai aktivitás tekintetében egy biztos, nem az a kérdés, hogy mozoghatsz e,  hanem az,   hogy milyen terhelési paraméterek mellett, azaz milyen intenzitással.(maximálisan személyre kell szabni)

A gyakoriság pedig lehetőleg mindennap, de legalább heti 5 alkalommal történjen.

Ne feledjük  a szlogent “A mozgás, gyógyszer”  Ám a  hatékonyság a dózison múlik.  🙂

Scroll to Top